,

50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers

50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers Here are 50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers (covering History, Geography, Civics, Economics – mainly focused on Indian curriculum + basic world topics). History (1-20) 1. Who was the founder of the Mauryan Empire? A) Ashoka B) Chandragupta Maurya C) Bindusara D) Chanakya Answer: B…

50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers

sst ctet

Here are 50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers (covering History, Geography, Civics, Economics – mainly focused on Indian curriculum + basic world topics).

History (1-20)

1. Who was the founder of the Mauryan Empire?

A) Ashoka

B) Chandragupta Maurya

C) Bindusara

D) Chanakya

Answer: B

2. The Battle of Plassey was fought in:

A) 1757

B) 1764

C) 1857

D) 1526

Answer: A

3. Who wrote the book ‘Discovery of India’?

A) Mahatma Gandhi

B) Jawaharlal Nehru

C) Subhash Chandra Bose

D) B.R. Ambedkar

Answer: B

4. The Revolt of 1857 started from:

A) Delhi

B) Meerut

C) Kanpur

D) Lucknow

Answer: B

5. Ashoka’s empire was the largest in:

A) Ancient India

B) Medieval India

C) Modern India

D) None

Answer: A

6. The capital of the Mughal Empire was:

A) Agra

B) Delhi

C) Lahore

D) Fatehpur Sikri

Answer: B (mostly)

7. Who was the first Governor-General of India?

A) Lord Dalhousie

B) Warren Hastings

C) Lord Canning

D) Robert Clive

Answer: B

8. The Jallianwala Bagh Massacre took place in:

A) 1919

B) 1920

C) 1930

D) 1942

Answer: A

9. Who is known as the ‘Father of Indian Constitution’?

A) Mahatma Gandhi

B) Jawaharlal Nehru

C) B.R. Ambedkar

D) Sardar Patel

Answer: C

10. The Non-Cooperation Movement was launched in:

A) 1920

B) 1930

C) 1942

D) 1919

Answer: A

11. Who was the last Viceroy of India?

A) Lord Mountbatten

B) Lord Wavell

C) Lord Linlithgow

D) Lord Irwin

Answer: A

12. The Indus Valley Civilization was discovered at:

A) Harappa

B) Mohenjo-Daro

C) Lothal

D) All of these

Answer: D

13. The Gupta period is known as the:

A) Golden Age of India

B) Dark Age

C) Mughal Age

D) None Answer: A

14. Quit India Movement was launched in:

A) 1942

B) 1930

C) 1920

D) 1857

Answer: A

15. Who founded the Brahmo Samaj?

A) Swami Vivekananda

B) Raja Ram Mohan Roy

C) Dayanand Saraswati

D) Annie Besant

Answer: B

16. The first War of Indian Independence is also known as:

A) Sepoy Mutiny

B) Revolt of 1857

C) Both A and B

D) None

Answer: C

17. Akbar’s religious policy was called:

A) Din-i-Ilahi

B) Sulh-i-Kul

C) Both

D) None

Answer: B

18. The Simon Commission came to India in:

A) 1927

B) 1928

C) 1935

D) 1942

Answer: B

19. Who was the founder of the Chola dynasty

A) Rajaraja Chola

B) Rajendra Chola

C) Vijayalaya

D) None

Answer: C

20. The Partition of Bengal was announced in:

A) 1905

B) 1911

C) 1947

D) 1858

Answer: A

Geography (21-30)

21. The largest state of India (by area) is:

A) Rajasthan

B) Madhya Pradesh

C) Uttar Pradesh

D) Maharashtra

Answer: A

22. The longest river of India is:

A) Ganga

B) Brahmaputra

C) Indus

D) Godavari

Answer: A

23. Which is the highest mountain peak in India?

A) Kanchenjunga

B) Nanda Devi

C) Mount Everest

D) Godwin Austen

(K2)

Answer: A (within Indian territory)

24. The Tropic of Cancer passes through how many states of India:

A) 6

B) 7

C) 8

D) 9

Answer: C

25. Which state has the longest coastline in India?

A) Gujarat

B) Tamil Nadu

C) Andhra Pradesh

D) Maharashtra

Answer: A

26. The Thar Desert is located in:

A) Rajasthan

B) Gujarat

C) Both

D) None

Answer: C

27. Which is the largest delta in the world

A) Ganga-Brahmaputra Delta

B) Nile Delta

C) Amazon Delta

D) None

Answer: A

28. The climate of India is mainly:

A) Tropical Monsoon

B) Temperate

C) Mediterranean

D) Desert

Answer: A

29. Which soil is known as ‘Black Cotton Soil’?

A) Regur Soil

B) Alluvial Soil

C) Laterite Soil

D) Red Soil

Answer: A

30. The Suez Canal connects:

A) Mediterranean Sea and Red Sea

B) Pacific and Atlantic

C) Indian Ocean and Pacific

Answer: A

Civics & Political Science (31-40)

31. Who is the head of the state in India?

A) Prime Minister

B) President

C) Chief Justice

D) Governor

Answer: B

32. The minimum age to vote in India is:

A) 18 years

B) 21 years

C) 25 years

D) 16 years

Answer: A

33. How many Fundamental Rights are there in the Indian Constitution?

A) 5

B) 6

C) 7

D) 8

Answer: B (currently)

34. The Parliament of India consists of:

A) Lok Sabha only

B) Rajya Sabha only

C) Lok Sabha + Rajya Sabha + President

D) None

Answer: C

35. Who appoints the Chief Election Commissioner?

A) President

B) Prime Minister

C) Supreme Court

D) Parliament

Answer: A

36. Panchayati Raj system was introduced by:

A) 73rd Amendment

B) 74th Amendment

C) 42nd Amendment

D) 44th Amendment

Answer: A

37. The Supreme Court of India is located in: A) Delhi

B) Mumbai

C) Kolkata

D) Chennai

Answer: A

38. Fundamental Duties were added by which amendment?

A) 42nd

B) 44th

C) 73rd

D) 86th

Answer: A

39. The Preamble of the Indian Constitution starts with:

A) We the People

B) Sovereign Socialist

C) Both

D) None

Answer: A

40. How many schedules are there in the Indian Constitution?

A) 12

B) 10

C) 8

D) 22

Answer: A

Economics (41-50)

41. The currency of India is:

A) Rupee

B) Dollar

C) Euro

D) Yen

Answer: A

42. Who is known as the Father of Indian Economic Planning?

A) Jawaharlal Nehru

B) P.C. Mahalanobis

C) Dr. Manmohan Singh

D) Amartya Sen

Answer: B

43. GST stands for:

A) Goods and Services Tax

B) General Sales Tax

C) Government Service Tax

D) None

Answer: A

44. The Planning Commission was replaced by:

A) NITI Aayog

B) Finance Commission

C) RBI

D) None

Answer: A

45. Which sector contributes the most to India’s GDP currently?

A) Service

B) Agriculture

C) Industry

D) None

Answer: A

46. The Reserve Bank of India was established in:

A) 1935

B) 1947

C) 1950

D) 1969

Answer: A

47. What does GDP stand for?

A) Gross Domestic Product

B) General Domestic Product

C) Gross Development Product

D) None

Answer: A

48. The Green Revolution in India was mainly related to:

A) Agriculture

B) Industry

C) Education

D) Health

Answer: A

49. Which is not a component of the Human Development Index?

A) Life Expectancy

B) Education

C) Per Capita Income

D) Unemployment Rate

Answer: D

50. The first Five Year Plan in India was launched in:

A) 1951

B) 1947

C) 1961

D) 1971

Answer: A

About the Author

One response to “50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers”

  1. […] 50 SST (Social Studies) MCQ Questions with Answers […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About the Author

Examquiz is the best learning website for all student who study for competitive exam like BPSC,SSS, JPSC, NEET , NET, STET, BTET, UPSC, TGT AND MORE

Entrance exam paper for General Knowledge and Logical Reasoning, dated 12 Oct 2024
Students complete a general knowledge and logical reasoning examination in a busy classroom.

Search the Archives

Search your Question here